Shea Butter, Karite, mas³o Szi - piêkno i uroda


Starzenie jest prawem natury, ale przy dzisiejszym rozwoju kosmetyki mo¿na zachowaæ d³ugo m³odo¶æ, zatrzymaæ czas. Na Zachodzie od lat nies³abn±cym powodzeniem ciesz± siê kosmetyki na bazie komponentów naturalnych. To dziêki nim, mo¿na opó¼niæ procesy starzenia, przywróciæ m³ody wygl±d, g³adk± jedwabist± skórê. Odkryciem ostatnich lat jest Shea Butter
(Karite, mas³o Szi), znane od wieków ludom Afryki Zachodniej.

Antyczne sekrety - dla wspó³czesnej kobiety
Niezwyk³e w³a¶ciwo¶ci odm³adzaj±ce, koj±ce, wykorzystywane by³y od niepamiêtnych czasów. Niemal wszystkie historyczne zapisy przed XIX stuleciem wspominaj± Shea Butter. W dokumentach ze staro¿ytnego Egiptu zachowanych z czasów królowej Kleopatry pochodz± wzmianki o karawanach kupców ci±gn±cych z Afryki Zachodniej wioz±cych w glinianych s³ojach cenne Shea Butter, dla w³adców, mo¿nych ówczesnego ¶wiata, aby zachowali m³odo¶æ, piêkno, zdrowie. Pierwszym Europejczykiem, który odby³ podró¿ do delty rzeki Niger, by³ Szkot Mongo Park. On jako pierwszy opisa³ botaniczn± charakterystykê drzewa Shea i ró¿ne zastosowania pochodz±cego z niego mas³a. Drzewo Shea - mas³osz parka, botaniczna nazwa Vitellaria paradoxa, Butyrospermum parkii, pochodzi z bogactwa afrykañskiej przyrody. Naturalnie ro¶nie na terenach sawanny w pasie o d³ugo¶ci 4.5 tys. km wzd³u¿ zachodniego brzegu Afryki od Gambii do Etiopii. Shea Butter z terenów zachodniego krañca Afryki nosi nazwê Vitellaria paradoxa i ró¿ni siê kolorem od pozyskiwanego z terenów Afryki ¦rodkowej, zwanego Vitellaria nilotica. Z nasion owoców tego drzewa otrzymuje siê mas³o
Szi ( Shea Butter, Karite) wykorzystywane do celów kosmetycznych, leczniczych.

Drzewo Shea - datr niebios, z³oto kobiet , drzewo ¿ycia Karite
Zbiorem owoców zajmuj± siê wy³±cznie kobiety, dlatego w Burkina Faso nazywaj± je "woman's gold" - z³otem kobiet. Wielorakie wykorzystanie drzewa Shea uzasadnia nazwê, jak± nada³a ludno¶æ Afryki Zachodniej: "god send" - dar niebios. Tylko najwy¿sze gatunki Shea Butter uzyskane metod± na zimno ( cold press) bez u¿ycia substancji chemicznych, gwarantuj± doskona³e rezultaty koj±ce, nawil¿aj±ce, odm³adzaj±ce skórê. Znane s± jako Pure Shea Butter OMA. Z uwagi na wysok± cenê tak pozyskiwanego surowca, tylko nieliczne firmy decyduj± siê na zakup i stosowanie w produktach. Czo³owe firmy kosmetyczne s± zgodne, ¿e produkt powinien zawieraæ nie mniej ni¿ 20% Shea Butter dla lotionów, balsamów, a 10% dla kremów.




W³a¶ciwo¶ci
Shea Butter jest idealnym naturalnym surowcem o wszechstronnym dzia³aniu. Zawiera wszystkie te sk³adniki, które wystêpuj± pojedyñczo w innych surowcach naturalnych. Jest cennym pojedyñczym komponentem dla przemys³u kosmetycznego. Dziêki jego w³a¶ciwo¶ciom unika siê stosowania wiêkszej ilo¶ci sk³adników w jednym produkcie, tym samym minimalizuje siê mo¿liwo¶æ alergii i podra¿nieñ. Potwierdzone naukowo zalety Shea Butter to min. wysoka skuteczno¶æ (liftinguj±ca), du¿a stabilno¶æ, szybkie wch³anianie. Shea Butter opó¼nia procesy starzenia skóry, przywraca elastyczno¶æ, jest tak¿e dobrym sk³adnikiem preparatów na rozstêpy, cellulit, wysuszenie skóry. Doskonale regeneruje powierzchniowe warstwy epidermy, znacznie przewy¿sza pod tym wzglêdem inne znane naturalne sk³adniki jak: mas³o z orzecha kokosowego, owocu mango. Jest dobrze tolerowane przez skórê. Mo¿e byæ u¿ywane nawet pod oczy nie powoduj±c ³zawienia ani uczuleñ.

webmaster
All contents ©2005 Elma. All rights reserved.